promelk1
Promelk2
Slide
promelk3
Slide
slider2
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Fosfaatrechten

Fosfaatrechten berekenen
Wacht niet tot het laatste moment en breng de situatie voor jouw melkveebedrijf tijdig in kaart. Hoeveel rechten krijgt je bedrijf toegekend? Heb je fosfaatruimte tekort en op welke manieren kun je het invullen? Nadat je verschillende scenario’s specifiek voor jouw bedrijf uitrekent kun je bepalen of je rechten wilt aankopen en zo ja, op welk moment. Daarnaast is er de mogelijkheid om de jongvee fosfaatrechten in te zetten voor het melkvee door de jongveeopfok uit te besteden. Heb je vragen over  het berekenen van de specifieke situatie voor jouw bedrijf? Heb je hulp nodig of  wil je nu meer weten over fosfaatrechten kopen of verkopen? Neem dan vrijblijvend contact op.

Financiering fosfaatrechten
Banken zijn bereid de aankoop van fosfaatrechten te financieren. Voor de financiering rekent de Rabobank een aflossingstermijn van vijf jaar. Deze termijn is gebaseerd op de huidige norm voor immateriële vaste activa. De prijs is afhankelijk van het aanbod bij de invoering van het stelsel.

Kopen of verkopen, hoe werkt het? 
Bij transactie van fosfaatrechten buiten de familie komt 10% te vervallen. Deze 10% gaat naar een ‘fosfaatbank’. Na het reduceren van de fosfaatproductie tot het gestelde fosfaatplafond worden de rechten uit de fosfaatbank weer uitgegeven.

Fosfaatruimte
Het grootste gedeelte van de melkveebedrijven is niet-grondgebonden en voor hen geldt een korting van 8,3% op de fosfaatproductie. Naast het aantal melkgevende koeien en jongvee telt de melkproductie ook mee in de berekening. Bij een stijging van 250 kilo melk, stijgt de fosfaatproductie met 0,7 kilo. Een bedrijf kan als gevolg van een stijgende melkproductie dus ook extra fosfaatrechten nodig hebben.

× Stuur een berichtje voor het actuele aanbod